Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Επίσκεψη Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας - Ζακύνθου - Κεφαλληνίας π. Γεωργίου Αλτουβά


Το πρωί της Τετάρτης 7 Αυγούστου ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου - Κεφαλληνίας π. Γεώργιος Αλτουβάς, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας κ. Φώντα Αλαμάνου επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο "Νίκος Πακτίτης" στους Σιναράδες συνοδευόμενος από τον Γραμματέα - Αρχειοφύλακα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής κ. Σπύρο Γαούτση και ξεναγήθηκε στα σπουδαία εκθέματά του που αποτυπώνουν με μια γλυκιά νοσταλγία τη ζωή αλλά και τον αγώνα του αγροτικού κόσμου της Κέρκυρας τις προηγούμενες δεκαετίες. Εντυπωσιασμένος από τον πλούτο των τεκμηρίων ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων της Κέρκυρας, τις οικογενειακές σχέσεις, τα επαγγέλματα, την αγροτική παραγωγή και πολλά ακόμα, πριν η τουριστική εξέλιξη μεταλλάξει τις κοινωνικές συνθήκες όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρο το νησί.
Επισκέφθηκε επίσης τον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ο π. Σπυρίδων Κουρσάρης τον ενημέρωσε για την προσπάθεια της τοπικής κοινότητας και εκκλησίας να διαφυλάξουν τις παραδόσεις και τα λαϊκά έθιμα, αλλά και να βρίσκονται στο πλευρό κάθε συντοπίτη που βρίσκεται σε ανάγκη. Στον Αρχιεπίσκοπο προσφέρθηκαν από τον Πρόεδρο κ. Αλαμάνο και από τον επιμελητή του Μουσείου κ. Μάκη Γραμμένο εκδόσεις της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας, λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας ξενάγησε τον Αρχιεπίσκοπο σε διάφορα σημεία του χωριού, απόλαυσαν τη θέα από το "Αερόστατο" και πάνω από τις απόκρημνες πλαγιές το νησάκι της Κυρά Δικιάς, καθώς και την υπέροχη ανατολική ακτή του νησιού, τους Κουραμάδες και την αξεπέραστη σε ομορφιά κερκυραϊκή φύση με τους αργυροπράσινους, κάτω από τον αυγουστιάτικο ήλιο, πανύψηλους κι αιωνόβιους ελαιώνες.