ΝΙΚΟΣ ΠΑΚΤΙΤΗΣ
 
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1930, από πατέρα Κερκυραίο και μητέρα Συριανή. Απεβίωσε στις 23 Ιουνίου 2021.Τάφηκε στο νεκροταφείο Αγίων Πάντων Σιναράδων. Τελείωσε το Α΄ Γυμνάσιο Κερκύρας το 1949 και τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία το 1951. Υπηρέτησε στο στρατό ως έφεδρος αξιωματικός τη περίοδο 1952-54. Διορίστηκε δάσκαλος το 1954 και υπηρέτησε επί 33 χρόνια, 10 σε μονοθέσια και 23 σε πολυθέσια. Παράλληλα ασχολήθηκε με λογοτεχνία, ποίηση και περισσότερο με ιστορία και λαογραφία συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.
         Υπήρξε πρόεδρος των σωματείων της Φιλαρμονικής και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιναράδων. Το 1980 ίδρυσε με φίλους τη Λαογραφική εταιρεία Κερκύρας με έδρα την πόλη της Κέρκυρας και στα πλαίσια αυτής το Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας στις Σιναράδες, το μοναδικό του είδους του στην Κέρκυρα και ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου επτά χιλιάδες τουρίστες, ερευνητές και μαθητές. Το 1999 ίδρυσε το Μουσείο Κερκυραϊκής Κεραμικής, που στεγάστηκε στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας με τη συμπαράσταση του Δήμου Κερκυραίων. Παράλληλα οργάνωσε και με άλλα σωματεία γιορτές Κερκυραϊκής λαϊκής παράδοσης με ευρεία λαϊκή συμμετοχή.
Έλαβε μέρος σε πέντε Πανιόνια συνέδρια με ανακοινώσεις του. Με πρωτοβουλία του η Λαογραφική Εταιρεία, στο γραφείο της, που έχει στην πόλη της Κέρκυρας, οργάνωσε μορφωτική εστία, που διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη, συλλογές Κερκυραϊκής Αρχιτεκτονικής, Κερκυραϊκής Κεραμικής καθώς και συλλογή από φωτογραφίες και κείμενα από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896. Τη μορφωτική εστία επισκέπτονται μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές για μελέτη και ανταλλαγή γνώσεων επί διαφόρων θεμάτων σχετικών με την Κερκυραϊκή Ιστορία και Εθνογραφία κυρίως. Κατοικεί στην Κέρκυρα, την οποία συνεχώς ερευνά και μελετά, και ενδιαφέρεται με πάθος για την προστασία του φυσικού και αρχιτεκτονικού της περιβάλλοντος.
Κυκλοφόρησαν τα παρακάτω βιβλία του:
1) Κύπρος ηρώων γη. Κέρκυρα 1956
2) Κέρκυρα η νύφη του Ιονίου. Κέρκυρα 1960
3) Ξεκίνημα (ποιήματα).1967
4) Ιωάννης Καποδίστριας ο τραγικός θεμελιωτής του Νεοελληνικού κράτους. Κέρκυρα 1976
5) Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας (η Βυζαντινή Μεταμεσαιωνική Κορυφώ). Θεσσαλονίκη 1982
6) Κερκυραϊκά Δημοτικά Τραγούδια. Αθήνα 1986
7) Η Κερκυραϊκή Κεραμική και το μουσείο της . Κέρκυρα 2003
8) Το Νέο Φρούριο κι η Πολιορκία του 1716. Κέρκυρα 2004
9) Συμμετείχε στο εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας που εξέδωσε το τμήμα Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου το 2001.
Ανέκδοτα έργα του
1) Κερκυραϊκός Λαϊκός Πολιτισμός
2) Τα εναπομείναντα τείχη και οι πύλες τους
Για όλη του την προσφορά τιμήθηκε από τους παρακάτω φορείς:
1) Πανελλήνιος Επιτροπή Ενώσεως Κύπρου, 22/10/1956.
2) Γλωσσική Εταιρεία Αθηνών, τρία βραβεία 1967, 1971, 1974 για ισάριθμες εργασίες.
3) Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Ελλάδας, 3/2/1973.
4) Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Κέρκυρας, 12/7/1972.
5) Νομαρχία Κερκύρας, 13/1/1977.
6) Σύλλογος Κατωγαρουνιατών Αθηνών, 23/8/1992.
7) Φιλαρμονική Σιναράδων, 25/12/1996.
8) Οργανισμός Κερκυραικών Εκδηλώσεων, 18/1/2002.


Εγκαίνια Μουσείου Κεραμικής στο νέο φρούριο με Δήμαρχο Κερκυραίων τον κύριο Χρύσανθο Σαρλή.


Βράβευση από το σύνολο των φορέων και σωματείων των Σιναράδων για την προσφορά του τόσο στο χωριό, όσο και σε όλη την Κέρκυρα. 
Αύγουστος 2011 πριν από την συναυλία της Φιλαρμονικής Σιναράδων στον αύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου.«Κερκυραϊκά Δημοτικά τραγούδια»

Νίκος Πακτίτης: «Κερκυραϊκά Δημοτικά τραγούδια»Όταν το 1989, ο Νίκος Πακτίτης κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη μελέτη του «Κερκυραϊκά Δημοτικά τραγούδια» (έκδοση Ιστορικολαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας), ήταν η πληρέστερη που είχε γίνει στον τομέα αυτό. Είχαν προηγηθεί δεκαετίες ενωρίτερα οι εργασίες του Μαρτζούκου και του Μπουνιά οι οποίες ήταν από τις πρώτες προσπάθειες συγκέντρωσης λαογραφικού υλικού του νησιού.
Σήμερα, δεκαεφτά χρόνια από την πρώτη της έκδοση, η μελέτη του Νίκου Πακτίτη παραμένει η πληρέστερη στον τομέα της και η πιο σημαντική που θα συμβουλευτεί ο ασχολούμενος με τα Λαογραφικά της Κέρκυρας.
Η μελέτη αυτή επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις «Δωδώνη» με τη συμβολή του «Συλλόγου Σιναραδιτών της Αθήνας» το 2005. 
Η μελέτη περιλαμβάνει:
  • Εκτεταμένο πρόλογο στον οποίο αναλύονται γενικά τα σχετικά με το Δημοτικό Τραγούδι και ειδικότερα τεκμηριώνεται η διαμόρφωση και εξέλιξη του κερκυραϊκού δημοτικού τραγουδιού.>
  • Παράθεση κερκυραϊκών δημοτικών τραγουδιών τα οποία χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
  1. 1.Ακριτικά
  2. 2.Παραλογές
  3. 3.Θρησκευτικά-Λατρευτικά
  4. 4.Τραγούδια της αγάπης
  5. 5.Τραγούδια του γάμου
  6. 6.Περιπαιχτικά ή περιγελαστικά
  7. 7.Τραγούδια του θανάτου- Μοιρολόγια
  8. 8.Παιδικά – Ξενιτιάς –Γνωμικά – Εργασία – Παρέας και διάφορα άλλα.
Η μελέτη συμπληρώνεται με σχετική βιβλιογραφία και φωτογραφικό υλικό.Από το διαδίκτυο


Κύθηρα: Μύθος και πραγματικότητα

Τόμος Β΄: Ιστορία, πολιτισμός, περιβάλλον: Α΄ διεθνές συνέδριο Κυθηραϊκών Μελετών, 20-24 Σεπτεμβρίου 2000

επιμέλεια: Γεώργιος ΛεοντσίνηςΕυαγγελία Κουνέλη
εισήγηση: Γεώργιος ΛεοντσίνηςΕλευθέριος ΑλεξάκηςΜαρία ΑνδρουλάκηΔικαίος ΒαγιακάκοςΝικόλαος ΒερνίκοςΦανούριος ΒώροςΓιώργος ΔελόπουλοςCecilia GhettiVirgilio GiormaniΓεώργιος ΘανόπουλοςΡέα Κακάμπουρα - Τίλη,Εμμανουήλ ΚαλλίγεροςΣπύρος ΛουκάτοςΆννα ΛυδάκηΗλίας ΜαρσέλοςΚοσμάς ΜεγαλοκονόμοςΓεώργιος ΜοσχόπουλοςΓεράσιμος ΜπάλλαςΝίκος Πακτίτης,Αννίτα ΠανάρετουΔημήτρης ΣακκήςΜανόλης ΣέργηςΣούλα Τόσκα - Κάμπα

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Κυθήρων, 2003

Συγγραφικό έργο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου