Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Οι αμυγδαλιές τσι Κέρκυρας



Η Κέρκυρα τη δεκαετία του 1920 παρήγαγε ετησίως 150.000 έως 200.00 οκάδες αμύγδαλα και το 1/5 της παραγωγής εξαγόταν συνήθως υπό μορφή ψίχας. Πριν από τον μεσοπόλεμο η παραγωγή στο νησί έφθανε στις 600.000 οκάδες. Ο αριθμός των δέντρων ( αμυγδαλιές) υπολογιζόταν σε περισσότερα από 100.000.

Το μεγαλύτερο μέρος προερχόταν από το βόρειο τμήμα του νησιού. Πρώην δήμοι Ιστωναίων, Αμφιπαγητών, Ακρολοφιτών  και κυρίως από τα χωριά Πάγοι, Μαγουλάδες, Σφακερά, Επίσκεψη, Παντελεήμονας, Λαύκι.

Η αμυγδαλιά  ήταν το δεύτερο σε σπουδαιότητα δέντρο μετά το ελαιόδεντρο.

Από το βιβλίο του Γιώργου Χ. Σουρτζίνου: Η Κέρκυρα του Μεσοπολέμου (1918 – 1939)

Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας έκδοση 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου